میکرو بنفش
معرفی:
پتاسیم از عناصر ضروری مورد نیاز گیاهان است. این عنصر در بسیاری از فرآیندهای متابولیکی گیاه دخالت دارد. از تاثیرات این عنصر می توان به انتقال مواد قندی در گیاه، نقش در فتوسنتز، واکنش های آنزیمی، تعادل یونی گیاه، تثبیت pH شیره سلولی و تولید نشاسته در گیاه اشاره کرد.
کود میکرو بنفش حاوی درصد مناسبی از عناصر غذایی اصلی مورد نیاز گیاه است. مقدار بالای پتاسیم این کود مانع از گرسنگی پنهان گیاه می شود. این کود حداکثر جذب از ریشه را داشته و به دلیل پایین بودن فشار اسمزی در محلول پاشی بر سایر کودها برتری دارد و کمترین ریزش از سطح برگ را داراست. این کود فاقد کلر و سدیم بوده و خطر نمک زایی در خاک را ندارد. کلات آزاد موجود در این کود مانع رسوب املاح در سیستم آبیاری تحت فشار می گردد.
ترکیبات:
عناصر ماکرو (درصد) | عناصر میکرو (قسمت در میلیون ppm) | |||||||||||
Total N | NH4 | NO3 | Urea | P2O5 | K2O | Fe | Mn | Cu | Zn | B | Mo | Free Chelate |
۱۲ | ۲ | ۲ | ۸ | ۱۲ | ۳۶ | ۱۰۰۰ | ۵۰۰ | ۵۰۰ | ۵۰۰ | ۲۰۰ | ۵ | ۱۰۰۰۰ |
نقش پتاسیم در گیاه:
- ایجاد موازنه بین کاتیون ها و آنیون ها.
- سبب افزایش استحکام گیاه می شود.
- باعث فعالتر شدن جایگاه آنزیم ها می شود.
- حداقل ۵۰ آنزیم گیاهی به صورت کامل یا مقدار زیادی از فعالیتشان به پتاسیم بستگی دارد.
- با تنظیم فشار اسمزی سلول های روزنه برگ، گیاه را در شرایط کم آبی در برابر خشکی مقاوم می سازد.
- در نقل و انتقال قند از آوند آبکش نقش دارد که با حضور آن قند تولید شده در فرآیند فتوسنتز، در آوند آبکش به سایر اندام ها و برگ های جوان منتقل می گردد و رشد آن ها را تنظیم می کند.
اصولاً مرحله رشدی گیاه برنامه کودی آن را مشخص میکند: در مراحل اولیه رشد، نیتروژن و فسفر باید در اختیار گیاه قرار داده شود، ولی پس از اینکه رشد کامل شد، سطح این دو عنصر را باید کاهش و پتاسیم را افزایش داد. در طی مراحل رشد میوهها، غدهها، پیازها و ریشهها، پتاسیم برای تولید و انتقال عناصر معدنی از ریشه به برگ ها و جذب از برگ ها به اندامهای ذخیرهای ضروری میباشد. به عنوان مثال، پتاسیم در مرحله
تشکیل میوه برای گوجهفرنگی بسیار مهم میباشد و باید در زمان شروع برداشت محصول در حد ماکزیمم باشد، بنابراین با مصرف کود میکرو بنفش مقدار لازم پتاسیم در اختیار گیاه قرار داده میشود، ولی کلسیم که در مرحله رویشی ضروری بوده، در این مرحله باید کاهش داده شود و نیز در فلفل که هم به کمبود و هم زیادی پتاسیم حساس میباشد، این عنصر نقش کلیدی در تنظیم آب ایفا میکند.
مزایای میکرو بنفش:
- صد در صد محلول در آب.
- فاقد کلر و خطر نمک زایی در خاک.
- افزایش عملکرد و انبارداری محصولات.
- عدم رسوب دهی در سیستم آبیاری.
- مقاومت گیاه در برابر عوامل بیماریزا و آفات.
- افزایش مقاومت گیاه به خشکی، سرمازدگی و شوری.
- کلیه عناصر ریز مغذی نیز به صورت کلات EDTA هستند، بنابراین باعث ماندگاری بیشتر عناصر در خاک و جذب کامل آن ها توسط ریشه میگردد.
بطور کلی استفاده از این کود منجر به بازدهی بالاتر، تأثیر بیشتر عناصر موجود در آن، بالا رفتن راندمان فتوسنتز و در نتیجه استفاده بهینه از سرمایه کشاورزی میگردد.
در جدول زیر مراحل رشدی چند گیاه زراعی و باغی که میتوان کود میکرو بنفش مصرف نمود آورده شده است.
محصولات | زمان مصرف | همراه آبیاری | محلول پاشی |
گندم، جو و برنج | اوایل پنجه زنی، شروع ساقه رفتن، ظهور خوشه، پس از گلدهی | ۷ تا ۱۰ کیلوگرم در هکتار | ۲ تا ۴ در هزار |
کلزا | روزت بعد از سرمای زمستانه، ابتدای ساقه رفتن تا قبل از گلدهی | ۲ تا ۵ در هزار | |
ذرت علوفه ای و دانه ای | ۴ تا ۵ برگی، یک ماه پس از مرحله اول تا ظهور گل آذین های نر در مزرعه | ||
چغندرقند | ۶ تا ۸ برگی، یک ماه بعد از مرحله اول | ||
گوجه فرنگی | ۵ تا ۷ برگی، شروع گلدهی، تکرار به فاصله ۱۰ روز تا ۱۰ روز قبل از برداشت | ||
سیب زمینی | بلافاصله پس از خاک دهی پای بوته ها، ۱۰ روز قبل از گلدهی، ۲ هفته پس از گلدهی | ||
سبزیجات غده ای | ۶۰ روز پس از کشت یا ۳۰ روز پس از انتقال نشاء، شروع تشکیل غده یا پیاز، ۲۰ تا ۳۰ روز پس از مرحله دوم | ||
نیشکر | به ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر پس از سرمای زمستانه، ۲ ماه پس از مرحله اول | ||
هندوانه، خربزه و طالبی | ۳۰ تا ۵۰ روز پس از جوانه زنی، پس از تشکیل میوه، تکرار در صورت نیاز | ||
پنبه | تشکیل جوانه ها قبل از گلدهی، ۱۵ روز پس از مرحله اول، ۱ ماه پس از گلدهی قبل از باز شدن غوزه ها | ۵ تا ۷ کیلوگرم در هکتار | |
سبزیجات برگی | از ۵ تا ۷ برگی تا اواسط رشد بوته ها در سبزیجات نشایی پس از استقرار نشاء (تکرار در صورت نیاز هر ۱۰ روز) | ||
توت فرنگی | بعد از نشاء و ظهور برگ های جدید، قبل و بعد از گلدهی تکرار در صورت گلدهی | ||
دانه های روغنی و حبوبات | از ۵ تا ۶ برگی تا قبل از گلدهی، ۲ تا ۳ هفته پس از گلدهی | ||
یونجه و شبدر | بعد از هر چین | ||
درختان میوه دانه دار | فندقی شدن میوه ها، یک ماه پس از مرحله اول، یک ماه پس از مرحله دوم | به ازاء هر درخت ۲۰ تا ۴۰ گرم | ۲ تا ۴ در هزار |
مرکبات | تورم جوانه ها، فندقی شدن، یک ماه پس از مرحله دوم، ظهور برگ های جوان در پاییز | ||
درختان میوه دانه دار | از فندقی شدن میوه تا ۱۵ روز قبل از برداشت تکرار در صورت نیاز (با توجه به حساس بودن ارقام مختلف حتماً در سطح محدود آزمایش شود). | ||
زیتون | پس از شروع رشد مجدد در اواخر زمستان تا ظهور گل، ۲ هفته پس از ریزش گلبرگ ها | ||
انگور | قبل از گلدهی، پس از تشکیل میوه، شروع آبدار شدن میوه | ۴ تا ۶ کیلوگرم در هکتار | ۲ تا ۴ در هزار |
پسته | پس از ارزنی شدن میوه، ۱ ماه پس از مرحله اول، هنگام پر شدن دانه | ۸ تا ۱۰ کیلوگرم در هکتار | ۳ تا ۵ در هزار |
محصولات گلخانه ای | قبل از شروع گلدهی، تکرار هر ۱۰ تا ۱۵ روز | ۵ تا ۱۰ گرم به ازاء هر بوته | ۲ تا ۴ در هزار |
موز | زمان تنک کردن در ۲ نوبت | به ازاء هر درخت ۳۰ تا ۶۰ گرم | در آبیاری قطرهای نیز می توان مصرف نمود |
گلخانه و گیاهان زینتی | اوایل رشد رویشی و قبل از تشکیل جوانه گل ۲ تا ۳ نوبت | در هر گلدان ۵ تا ۱۰ گرم | ۲ تا ۴ در هزار |
چمن | هر ۳ هفته ۱ بار | ۱۰ تا ۱۵ گرم در متر مربع | |
گیاهان گرمسیری | قبل از تورم میوه تا برداشت ۳ تا ۴ نوبت | ۵ تا ۱۰ کیلوگرم در هکتار | ۲ تا ۵ در هزار |
کشت های هیدروپونیک | ۶ تا ۹ کیلوگرم در ۱۰۰ لیتر محلول استوک غذایی |
توجه:
- در مصرف این کود به تنهایی و یا در اختلاط با سایر کودها و سموم، حتماً ابتدا در سطح محدود آزمایش شود.
- شرکت گیاه در قبال عواملی که خارج از کنترل شرکت بوده و یا در اثر استفاده نادرست از محصول باشد، مسئولیتی نمی پذیرد.
- مقادیر توصیه شده به صورت کلی بوده و توصیه می شود برای حصول اطمینان با کارشناسان منطقه ای شرک گیاه مشورت شود.
گیاه البرز مرکز فروش محصولات شرکت گیاه
منبع: شرکت گیاه