میکروسبز
میکروسبز کود ترکیبی حاوی عناصر ماکرو، میکرو و کاملاً محلول در آب می باشد. این کود به گونه ای بر اساس شرایط اقلیمی کشور ساخته شده که حداکثر جذب عناصر غذایی را از طریق برگ و ریشه داشته باشد
و به عنوان یک کود عمومی محصولات زراعی و باغی در طول فصل رشد مورد استفاده قرار می گیرد. این کود از کمبود عناصر غذایی جلوگیری کرده و نیز به دلیل کلات بودن عناصر غذایی میکرو در آوندها رسوب نمی کند و به طور قابل ملاحظه ای از طریق برگ جذب می شود.
کاتیون های فلزی موجود در این محصول به صورت کلات EDTA تولید شده و به کمک مواد همراه و EDTA تحمل شوک های کلسیم، منیزیم و همینطور pH بالای آب آبیاری مورد استفاده را داشته و لذا در سیستم آبیاری تحت فشار رسوب نمی کند.
مزایای کود میکروسبز:
- دارای خاصیت ضد کلوخی شدن.
- قابل استفاده در طول فصل رشد.
- فاقد کلر و خطر نمک زایی در خاک.
- وجود عناصر کم مصرف به صورت کلاته.
- قابل استفاده در آب های سنگین و قلیایی.
- افزایش بازار پسندی و انبارداری محصولات.
- دارای تکنولوژی جذب سریع و توانایی واکنش سریع.
- قابلیت استفاده به صورت محلول پاشی و همراه با آبیاری.
- دارای فرم های صد در صد قابل جذب ازت، فسفر و پتاسیم.
- عدم ایجاد رسوب و گرفتگی در نازل ها و سیستم آبیاری تحت فشار.
ترکیبات:
عناصر ماکرو (درصد) | عناصر میکرو (قسمت در میلیون ppm) | |||||||||||
Total N | NH4 | NO3 | Urea | P2O5 | K2O | Fe | Mn | Cu | Zn | B | Mo | Free Chelate |
۲۰ | ۵٫۷ | ۴٫۳ | ۱۰ | ۲۰ | ۲۰ | ۱۰۰۰ | ۵۰۰ | ۵۰۰ | ۵۰۰ | ۲۰۰ | ۵ | ۱۰۰۰۰ |
نقش عناصر غذاییمیکرو سبز
نیتروژن(N):
ازت مهمترین عنصر غذایی در تغذیه گیاهان می باشد که تعیین کننده رشد رویشی است. ازت در ساخت ترکیبات پروتئین و اسیدهای آمینه و کربوهیدرات ها نقش فعال دارد. از آنجایی که اندام های جوان و در حال رویش گیاهان نیاز زیادی به این عنصر دارند، ازت در گیاه به شدت متحرک بوده و به قسمت های در حال رویش منتقل می شود.
جذب ازت به صورت یونNO3– و یونNH4+ صورت میگیرد. عمده نیتراتی که گیاه جذب میکند در نهایت، در ساختمان پروتئین مورد استفاده قرار میگیرد. ازت در ساخت کلروفیل گیاه نیز نقش اساسی ایفا میکند. همچنین نیترات و آمونیوم در گیاه سبب موازنه کاتیونها و آنیونها میشوند.
مصرف ازت تولید پلی آمینها را افزایش میدهد و پلیآمینها نقشهای بسیار کلیدی را در گیاه به عهده دارند که تقسیم سلولی، جنین زائی، گلدهی و توسعه آن، سنتز اتیلن و … از این جملهاند.
- متعادل نگهداشتن pH اطراف ریشه و عدم ایجاد تنش در جذب سایر عناصر.
- قابلیت استفاده در مناطق سردسیر (به علت داشتن ترکیبات مختلف نیتروژن).
- میکروسبز دارای ترکیبات مختلف نیتروژن (نیترات، آمونیوم و اوره) بوده که تنفس و موازنه بار در ریشه را کنترل می کند.
فسفر(P):
از عناصر پر مصرف و ضروری است که به صورت معدنی و آلی در گیاه وجود دارد. فسفر به صورت آنیونهای HPO42+, H2PO4-توسط ریشه جذب میشود. یکی از نامحلولترین و کم تحرک ترین عناصر در خاک می باشد و pH خاک در جذب آن بسیار موثر است. فسفر در تمام فرآیندهای بیوشیمیایی، در ترکیبات انرژیزا و در مکانیسمهای انتقال انرژی گیاه دخالت دارد.
بعلاوه فسفر جزیی از پروتئین سلول بوده، نقش ویژهای به عنوان جزئی از پروتئین هسته سلول، غشاء سلولی و نوکلئوتیدها (RNA-DNA) ایفا میکند. فسفر اثر رقابتی با سایر عناصر دارد بطور مثال افزایش بیش از حد فسفر باعث اختلال در جذب آهن می شود.
همچنین کلسیم زیاد در خاک باعث کاهش فسفر قابل دسترس گیاهان می شود و یا ازت بطور غیر مستقیم باعث افزایش جذب فسفر توسط گیاه می شود. تأثیر فسفر در گیاه شامل مواردی چون مقاومت گیاه به ورس، زودرس کردن محصول، محصول بهتر با کیفیت برتر میباشد.
کمبود فسفر در طی مراحل اولیه رشد رویشی، بطور چشمگیری رشد و توانایی گیاه را کاهش میدهد. در این حالت، رنگ تمام برگ ها به صورت سبز تیره درآمده و همچنین نقاط تیره و روشنی در برگ های پیر به وجود میآید.
- فسفر قابل جذب موجود در میکروسبز سبب تشکیل یک سیستم ریشه ای قوی در گیاه می شود.
- میکروسبز با داشتن فرم های H2PO4–و HPO42-علائم کمبود فسفر را به راحتی بر طرف می کند.
پتاسیم(K):
پتاسیم همانند ازت و فسفر یکی از عناصر غذایی اصلی گیاه به شمار میآید. مقدار جذب پتاسیم توسط گیاه از جذب هر عنصر معدنی دیگری به غیر از نیتروژن بیشتر است. پتاسیم به صورت کاتیونی و به صورت جذب فعال و انتخابی جذب گیاه میشود. از ویژگیهای پتاسیم تحرک زیاد در گیاه است.
برخلاف ازت و فسفر که نقش ساختمانی در گیاه دارند، پتاسیم با نقشهای آنزیمی و کوآنزیمی که دارد نقش حساسی را در گیاه ایفا میکند، از جمله حداقل ۵۰ آنزیم گیاهی بطور کامل و یا مقدار زیادی از فعالیتشان به پتاسیم بستگی دارد. پتاسیم با تأثیر روی ساختمان فضایی آنزیم جایگاه آن ها را فعالتر میکند.
پتاسیم با تنظیم فشار اسمزی سلولهای روزنه برگ، گیاه را در شرایط کم آبی در برابر خشکی مقاوم میسازد. بزرگ شدن سلولها در اثر فعالیت پتاسیم و ایجاد فشار تورژسانسی حاصل میگردد. پتاسیم سبب انتقال قندها در آوند آبکش میشود و همینطور ایجاد موازنه کاتیون ها و آنیون ها به عهده پتاسیم میباشد.
پتاسیم تحمل گیاه را نسبت به امراض سرما و خشکی بیشتر و تولید نشاسته و کربوهیدرات ها افزایش میدهد. این عناصر استحکام گیاه را افزایش داده و برای رشد بهینه مقدار مطلوب آن ضروری است. پتاسیم در مراحل اولیه رشد به سرعت از خاک جذب شده و مقدار آن در طول دوره گلدهی به بیشترین مقدار میرسد.
- پتاسیم موجود در میکرو سبز از طریق ریشه و برگ قابل جذب میباشد و میتواند در فعال سازی سیستمهای آنزیمی گیاه نقش موثری بازی کند.
- میکرو سبز با دارا بودن ۲۰ درصد پتاسیم محلول در آب این امکان را برای گیاه فراهم میسازد تا بطور کامل نیاز خود را نسبت به این عنصر حیاتی بر طرف سازد.
با توجه به شرایط خاکهای ایران که غالباً آهکی و با pH بالا میباشد، جذب عناصر کم مصرف (ریزمغذی) از ریشه به سختی صورت میگیرد. چرا که در این خاک ها فراهم نمودن عناصر ریز مغذی بسیار ناچیز میباشد و عدم حضور این عناصر میتواند ریشه گیاه را محدود سازد و در نتیجه عملکرد پایین و کیفیتی نامطلوب عاید کشاورز میسازد.
یکی از راههای مناسب مصرف، محلول پاشی کلات EDTA این عناصر میباشد که قابلیت جذب بسیار بالایی دارند و با توجه به کلات بودن آن ها تحت تأثیر pH شیره سیتوپلاسمی و آندوپلاسمی قرار نمیگیرند، رسوب نمیکنند و بطور قابل ملاحظهای مورد استفاده گیاه قرار میگیرند.
- میکرو سبز دارای بهترین فرم عناصر کم مصرف برای جذب بهتر آن ها از طریق برگ و ریشه میباشد.
- کاتیون های فلزی موجود در کود به صورت کلات EDTA تهیه شدهاند و با کمک مواد همراه و همینطور EDTA آزاد موجود در کود توانایی تحمل شوک های کلسیم و منیزیم را دارند.
بطور خلاصه نقش عناصر کم مصرف موجود در میکرو سبز را میتوان به شرح زیر بیان کرد:
آهن:
- سنتز کلروفیل و پروتئین.
- نقش مهم در فرآیندهای اکسیداسیون و احیاء.
- نقش مهم در سنتز پروتئین های همراه کلروفیل.
روی:
- سنتز هورمون رشد.
- نقش در فتوسنتز و متابولیسم کربوهیدرات ها.
- نقش اساسی در فعال سازی تعداد زیادی آنزیم گیاهی.
کمبود این عنصر در خاکهای قلیایی و با آهک فراوان و مقدار اندک مواد آلی شایع است. متأسفانه اکثر خاکهای کشور از کمبود این عنصر رنج میبرند.
منگنز:
- گسترش و تقسیمات سلولی.
- حضور در آنزیم های آنتی اکسیدان.
- گیرنده و انتقال دهنده الکترون در فتوسنتز.
- نقش در سنتز چربی، کربوهیدرات ها و آسکوربیک اسید.
- عنصری موثر برای ساخت ATP، فسفوکیناز و فسفوترنسفراز.
مس:
- موثر در فرآیند تنفس.
- دخالت در سوخت و ساز قند و ازت.
- عامل حفاظتی در مقابل تخریب کلروفیل.
- نقش در چوبی شدن دیواره سلولی در گیاه.
- همراه با پروتئین به عنوان کاتالیزور در فرآیندهای اکسیداسیون.
مس قابل استفاده گیاه با افزایش pH خاک کاهش مییابد بنابراین در شرایط خاکهای ما میبایستی کمبود مس مشاهده گردد.
بور:
- تمایز بافت.
- تولید گرده.
- رشد طولی ریشه.
- سنتز دیواره سلولی.
- متابولیسم کربوهیدرات.
با توجه به کم بودن فاصله میزان نیاز و میزان سمیت بور در گیاهان مقدار بور در میکرو سبز به گونهای در نظر گرفته شده که مشکل سمیت در گیاه به وجود نیاورد.
راهنمای کاربرد:
محصول | مرحله رشدی | همراه آبیاری | محلولپاشی |
گندم، جو، برنج | پنجهزنی، ساقه رفتن و شروع خوشهدهی | در هر مرحله ۵ تا ۷ کیلو در هکتار | محلولپاشی با غلظت ۴ـ۲ در هزار |
ذرت علوفهای و دانهای | ۶ برگی، قبل از ظهور گل نر و قبل از لقاح | ||
پنبه | ۶ تا ۸ برگی، قبل از گلدهی و قبل از باز شدن غوزه | محلولپاشی با غلظت ۵ـ۲ در هزار | |
سیبزمینی و چغندرقند | از مرحله شش برگی تا قبل از تشکیل غده | ||
یونجه و شبدر | بعد از هر چین | ||
سبزیجات و صیفیجات | پس از تشکیل سیستم ریشهای تا تشکیل میوه ۳ تا ۴ نوبت | ||
کلزا | خروج گیاه از مرحله روزت، قبل از گلدهی از ۵ تا ۶ برگی ۳ نوبت | در هر مرحله ۷ تا ۱۰ کیلو در هکتار | |
انگور | از ظهور برگچهها تا قبل از گل دهی و دو هفته بعد از لقاح تا زمانیکه دانه انگور اندازه نخود شود، ۳ نوبت | در هر مرحله ۵ تا ۶ کیلو در هکتار | محلولپاشی با غلظت ۴ـ۲ در هزار |
پسته | بعد از مرحله گلدهی ۲ تا ۳ نوبت | از طریق ریشه در هر مرحله ۵ تا ۶ کیلو در هکتار | با سموم قابل اختلاط ۳ در هزار و بدون اختلاط ۴ تا ۵ در هزار |
درختان میوه دانهدار و هستهدار | ۲ هفته بعد از ریزش گلبرگها تا رنگ برگرداندن ۲ تا ۳ نوبت | در هر مرحله هر درخت ۲۰ تا ۴۰ گرم | محلولپاشی با غلظت ۴ـ۲ در هزار |
مرکبات | پس از شروع رشد مجدد در اواخر زمستان تا ظهور گل ۲ هفته بعد از ریزش گلبرگها تا رنگ برگرداندن | ||
زیتون | پس از شروع رشد مجدد در اواخر زمستان تا ظهور گل ۲ هفته بعد از ریزش گلبرگها تا میوه اندازه نخود شود | ||
گلخانهها و گیاهان زینتی | اوایل رشد رویشی و قبل از تشکیل جوانه گل ۲ تا ۳ نوبت | در هر مرحله هر گلدان ۵ تا ۱۰ گرم | |
چمن | هر ۳ هفته یکبار | در هر مرحله ۱۰ تا ۱۵ گرم در مترمربع |
توجه:
- شرکت گیاه در قبال عواملی که خارج از کنترل شرکت بوده و یا در اثر استفاده نادرست از محصول باشد، مسئولیتی نمی پذیرد.
- در مصرف این کود به تنهایی و یا در اختلاط با سایر کودها و سموم، حتماً ابتدا در سطح محدود آزمایش شود.
- مقادیر توصیه شده به صورت کلی بوده و توصیه میشود برای حصول اطمینان با کارشناسان منطقهای شرک گیاه مشورت شود.
گیاه البرز مرکز فروش محصولات شرکت گیاه
منبع: شرکت گیاه